Oldal kiválasztása

A V-fék vagy másnéven felni fék, a felni pereméhez szorít két fékbetétet és így fékez. Ehhez hasonlóan működik a Canti fék is, ez gyakorlatilag a V-fék elődje. A tárcsa fék ismerős lehet az autókról. A kerék közepére szerelnek egy tárcsát, amit a villán és vázon lévő féknyeregben található fékpofák fékeznek. Találkozhatunk még kontrafékkel vagy szalag fékkel is. A kontrafék kiegészítő féknek jó, a pedál megállításával vagy hátra tekerésével blokkolható a hátsó kerék. Nagyobb sebességről való lassításnál ez a fékerő nem biztos, hogy elég lesz. A szalagfék nem annyira elterjed változata a bringa fékeknek, az olcsóbb bringákon vagy a szoba bringákon találkozhatunk vele.

A gyerek bringák többségén kontrafékkel fogsz találkozni, remélhetőleg csak kiegészítő fékként és mellette még fel lesz szerelve V vagy canti fék. Az esetek többségében kielégítő fékerőre képes az előbbi fék kombináció is.
A tárcsa fék viszont extra biztonságot adhat gyermekednek. A felni féknek van egy olyan tulajdonsága, hogy ha sokat fékeznek, felmelegszik a fékező felület, és utána már nem fog fékezni a bringa. Kifejezetten jó választás lehet egy félősebb gyerek számára, aki sokat fékez, hiszen a tárcsafék sokkal nehezebben melegszik és hamarabb lehűl, mivel sokkal vékonyabb a fékező felülete. Emellett egy meredekebb úton való fékezésnél is hatásosabb. Fontos a gyermek számára megtanítani a tárcsafék megfelelő használatát, mivel a fékkarokra kifejtett legkisebb erőre is reagálni fog a bringa. Egy teljes erőből történő fékezés könnyen vezethet eséshez nem megfelelő használat esetén.

A biztonsági szempontok mellett még fontos kiemelni, hogy a tárcsa fék egy sokkal exkluzívabb bringázási élményt nyújt. Hagyományos fékes bringán már szinte mindenki ült.
Ismerős az érzés, hogy szerettél volna egy nagyobbat fékezni és miután behúztad a fékkart a bringa komótosan lassított? Egy tárcsafékes bringával sokkal sportosabban közlekedhetsz, ahogy hozzáérsz a fékkarhoz egyből lassítasz, egyből úgy fogod érezni magad, mint egy versenyző.

A hagyományos fékek sokkal nehezebbek, a felnin kialakított fékező felület és a többi alkatrészből álló fékrendszer miatt. A tárcsafék maga nagyon könnyű, könnyebben hurcolhatod a bringát és gyorsabban fog tudni tekerni a gyerek.